Kultur och hälsa
Kultur kan vara en resurs i förebyggande och hälsofrämjande arbete. Flera undersökningar och studier bekräftar kulturens betydelse för hälsan. Kultur kan förebygga ohälsa genom att ge människor en känsla av sammanhang och en bättre beredskap att möta sjukdomar, psykiska trauman och sociala problem.
Här hittar du som exempelvis arbetar med äldre, personer med funktionsnedsättning och barn och unga projekt och aktuell forskning.
Utbildningar
Kompetenscentrum, Region Stockholm, samlar aktuella utbildningar inom området kultur och hälsa.
Aktuella kurser och konferenser
- Region Örebro län bjuder under 2023 in till nätverksträffar inom biblioterapi, shared reading och reflekterande skrivande. Vill du vara med i något/flera av dessa nätverk? Kontakta Linda Berg Ottoson.
- Under 2023 erbjuder Region Örebro län prova-på-tillfällen i dans lämplig för personer med kognitiv svikt och demensdiagnos. Målgrupp är personal inom särkilt boende/vård. och omsorgsboende.
- Aktuella kurser och konferenser annonseras i kalendern
Exempel på förebyggande hälsoarbete
Dans för hälsa
Anna Duberg, Dans för hälsa
Ett systematiskt utvecklingsarbete, Dans för hälsa, pågår i Örebro län för att minska psykisk ohälsa bland ungdomar.
Region Örebro län ger stöd till organisationer och kommuner genom utbildning, processtöd för implementering av en forskningsbaserad dansinsats, samt startbidrag till kommuner för att starta upp verksamhet.
Biominnen
Biominnen - Svenska Filminstitutet och Svenskt Demenscentrum
Biominnen är en box med 30 bilder från gamla svenska filmer och vänder sig främst till personer som var unga på 40-, 50- eller 60-talen.
Biominnen har tillkommit efter önskemål från vårdpersonal och anhöriga till personer med demenssjukdom. Bland dem finns många som har starka upplevelser av filmer, tidiga biobesök och allt det som hörde till.
Region Örebro län har köpt in en uppsättning boxar som vi skickat ut till aktivitetsansvariga eller motsvarande inom äldre/demensvård i länets kommuner.
Har ni i er kommun eller på ert boende behov av fler lådor? De går att beställa från Svenskt Demenscentrum.
Dans för Parkinson
Lars, en 83-årig örebroare som deltar i “Dans för parkinson”.
Regional utveckling, Region Örebro län, deltar i ett forskningsprojekt för att utvärdera vilka hälsorelaterade effekter dans för personer med Parkinson kan ha. Som en del i forksningsprojektet och med stöd av regional utveckling har Dans för Parkinson kurser kunnat erbjudas via Studiefrämjandet i Örebro.
Dans för Parkinson baserar på metoden Dance for PD®, som utvecklades av Mark Morris Dance Group i New York. Metoden riktar sig till personer med Parkinsons sjukdom och används världen över.
Dans för personer med kognitiv svikt
Med stöd av Regional utveckling, Region Örebro län, startade under 2022 en förstudie för att utveckla en dansmetod för personer med kognitiv svikt. Personer med kognitiv svikt och demensdiagnoser kan ha stor behållning av dansen både psykiskt, fysiskt och socialt.
Under 2023 kommer metoden att spridas till fler platser i Örebro län. Just nu erbjuder Region Örebro län prova på tillfällen i dans för personal och personer med demensdiagnoser. För mer information, se inbjudan:
Dans på äldreboende - projektet Hälsa på!
Kazue Ikeda, dansare och koreograf
I projektet Hälsa på! besökte Kazue Ikeda dansare, koreograf och Craniosacral Biodynamics terapeut äldreboenden i Örebro län. Hon framförde en kort dansförställning i syfte att motivera de äldre till att röra sig. De äldre fick även prova på några lätta dansrörelser. Varje besök avslutades med fika och samtal.
Projektet Hälsa på! genomfördes i Örebro län under 2020-2022 med stöd från Regional utveckling, Region Örebro län.
Filmer om kultur för hälsa
Att kultur och hälsa hänger ihop kan verka som något abstrakt. Men när kulturinsatser filmas kan det bli lättare att förstå på vilket sätt kultur kan ha betydelse för hälsan.
Området kultur och hälsa handlar om samverkan där kulturinsatser används som resurs i förebyggande arbete och hälsofrämjande arbete.
Region Örebro läns uppdrag handlar om att
- anordna fortbildningar, workshops, seminarier, konferenser
- anordna mötesplatser för professionellt erfarenhetsutbyte
- samarbeta med andra områden inom regional utveckling
- ge handledning och konsultation
- ge implementeringsstöd till nya arbetssätt och metoder
- genomföra utvärderingar och uppföljningar
- informera och kommunicera via rapporter och webbplats
- omvärldsbevaka och kommunicera nyheter
Kultur och hälsa
Region Örebro län har sedan lång tid överenskommelser med länets kommuner, Örebro Läns Idrottsförbund/SISU Idrottsutbildarna Örebro och Örebro Läns Bildningsförbund om samverkan för en god, jämlik och jämställd hälsa i länet.
Syftet med överenskommelserna är att skapa ett långsiktigt och kunskapsbaserat lokalt och regionalt folkhälsoarbete i länet. Den ideella sektorn är en viktig aktör i det arbetet.
Inom kultur och hälsoområdet har Region Örebro län de senaste åren:
- initierat ett internt nätverk för kultur och hälsa med representanter från regional utveckling samt hälso- och sjukvården.
- genomfört en kartläggning av kommunernas arbete med kultur för äldre.
- initierat samverkan för äldres tillgång till kultur i kommunerna.
- tagit fram en handlingsplan för personer med funktionsnedsättning och deras tillgänglighet och delaktighet till kultur.
- genomfört metodutvecklingsprojektet Shared Reading (fortbildningsinsats och forskning i samarbete med Örebro universitet).
- tagit fram handlingsplan för Kultursamverkan region kommun 2020-2023.
Kulturnämnden har beslutat om följande inriktningar som särskilt viktiga att fokusera under perioden 2022-2027
- Använd kultur som verktyg i ett förebyggande och hälsofrämjande syfte för en god och jämlik/jämställd hälsa i Örebro län.
- Stärk arbetet med kultur och hälsa i länet. Fokusområden är psykisk hälsa, funktionsnedsättning och äldreomsorg. Unga och äldre pekas ut som prioriterade grupper.
- Utvecklingsarbetet ska göras genom att sprida kunskap, bygga nätverk, samverka och ge stöd till verksamheter och projekt.
Mål
Region Örebro län vill 2022-2027
- Erbjuda forskar- och praktiknära stöd till kommunerna och andra aktörer i syfte att bidra till långsiktig kunskapsuppbyggnad för Kultur och hälsoområdet.
- Utveckla och stärka befintliga samverkansformer med Örebro universitet och andra relevanta lärosäten och Forsknings och utvecklingsverksamheter (FoU).
- Utveckla regionalt stöd/bidrag till Kultur- och hälsaområdet i länet.
- Undersöka och kartlägga vilka aktörer i länet som erbjuder kulturinsatser som metod i ett förebyggande och hälsofrämjande syfte.
Önskvärt läge 2030 enligt den regionala utvecklingsstrategin
En god, jämlik och jämställd hälsa med goda livsvillkor och levnadsvanor där
alla känner delaktighet, tillit och sammanhang.
Området kultur och hälsa
Området kultur och hälsa är tvärsektoriellt och avser främst kultursektorns samverkan genom insatser där kultur används inom sjukvårds-, omsorgs- eller folkhälsoområdet.
Kontakter
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 21 april 2023